BLOG

Sektörel Taksit Kısıtlamasına Tabi Firmalarda, Kartlı Ödemelerde Bireysel - Ticari Karta Göre Farklı Taksit Sunabilmek Önem Taşıyor

09.09.2018
Paylaş

Ülkemizde son yıllarda artan kredi kartı borçları, cari denge ve diğer ekonomik etkenlere bağlı olarak birçok sektöre kartlı ödemelerde taksit yasağı veya kısıtlaması uygulanmakta. Eylül 2018 itibariyle bu sıkılaştırma artan bir kapsamla sürecek. Gıda, temel ihtiyaç, telekomünikasyon, akaryakıt gibi birçok sektör tüketicilere yapılan satışlarda hiç taksit uygulayamazken, kozmetik ve ofis malzemeleri gibi yeni ürün grupları da bu taksit yasaklı listeye yeni ekleniyor. Bunun dışında kuyum ve elektronik gibi bazı sektörler ise sınırlı taksit sayıları ile tüketiciye satış işlemi yapabiliyor.


Ancak bu ürün grupları için bireysel tüketime konu olmayan, kurumsal - ticari satışları taksit kısıtlaması açısından istisna oluşturuyor ve ticari kredi kartları ile yapılan ödemelerde regülasyon taksit sunabilmeye imkan tanıyor. Bu durumda da ödeme yapılan kartın bireysel kart mı, ticari kart mı olduğu ayrımını yapabilmek ve buna bağlı olarak ödeme yapan kullanıcıya sunulan taksit seçeneklerini ticari kartlar için farklılaştırabilmek e-ticarette kritik önem taşıyor.


Geçmişte geliştirilmiş veya bu ihtiyaçların farkında olmadan geliştirilen birçok ödeme ekranı, ödeme formu taksit seçenekleri anlamında gerek kartın türünü algılama, gerek ise bu duruma / kişiye özel uyarlamayı yapma yeteneğine sahip değil.


Mobilexpress ödeme teknolojilerinden yararlanan firmalar, ister Hosted Ödeme Sayfalarını kullansın, ister kendi arayüzleri arkasında API entegrasyonunu kullansın, ödeme için kullanılan kartın BIN numarası ile ticari kart / bireysel kart ayrımını kolayca yapabilmekte ve bu doğrultuda taksit seçeneklerini tüm kartlara, ticari kartlara veya bireysel kartlara olarak farklı şekilde tanımlayabilmekte.


Banka kartı ve kredi kartı ile online tahsilat imkanı sunan birçok çözüm arasında, müşteri ihtiyaçlarını dinamik olarak kavrayabilme, güncel genel veya sektörel ihtiyaçları yakından takip etme ve bunlara hızlı, pratik çözümler sunabilme yeteneğine sahip firmalar böyle detaylar ile kalitelerini öne çıkarıyor ve iş ortaklarının Sanal POS bazlı online kartlı tahsilatlarında destekleyici, öncü ve yol gösterici rol üstleniyor.